Tuiniers houden van het buitenleven, maar niet zozeer van de kou of de warmte. Wanneer de seizoenen veranderen, verandert alles in uw tuin mee. De planten die je hebt en hun locatie hebben allemaal invloed op hoe je tuin er in een bepaald seizoen uitziet. Je tuin is zelden perfect voor elk seizoen tegelijk: daarom is het belangrijk om je tuin te ontwerpen met verschillende seizoenen in gedachten. Of je nu net begint met het plannen van je eigen buitenruimte of een bestaande tuin een opknapbeurt wilt geven, met deze tips kun je een tuin ontwerpen die past bij de verschillende seizoenen van het jaar. U zult merken dat menig tuincollectie genoeg keus biedt voor elk seizoen.

Lente: Licht, luchtig en groen

U begint net weer in uw tuin te werken en het is tijd om plannen te maken voor het volgende seizoen. Het eerste wat je moet doen is kijken wat je hebt en uitzoeken wat je nodig hebt. Als je een lege plek hebt, kweek dan iets lichts en luchtigs zoals een varen, of wat felgekleurde bloemen. Als je een schaduwrijke plek hebt, probeer dan iets als klimop te planten dat kan klimmen. Als je planten hebt die over hun hoogtepunt heen zijn, of planten die veel verzorging nodig hebben, is dit het moment om ze te verwijderen voordat ze gaan zaaien en zich verspreiden via de wind of vogels. Denk bij het plannen van uw tuin voor de lente na over hoeveel zon er overdag op verschillende delen van de tuin zal zijn. U wilt genoeg zon op plaatsen waar planten kunnen overleven zonder al te veel schaduw – dit is vooral belangrijk als er geen andere vorm van verlichting is zoals kunstlicht of natuurlijk zonlicht tijdens de winter.

Zomer: Rijk aan kleur en textuur

De zomer is een geweldige tijd om kleur, textuur en verschillende hoogtes in uw tuin te verkennen. Een zomertuin kan vol zijn met verschillende texturen zoals hout, steen en gras. Met de lange dagen heb je meer licht om mee te werken en een esthetisch aangename ruimte te creëren. Zomertuinen zijn ook een uitstekende plek om groenten te kweken, zoals tomaten of courgettes. U kunt ook overwegen om een paar bloemen zoals tulpen of madeliefjes toe te voegen voor kleur.

herfst Donkerder, stemmiger en contemplatiever

De herfsttuin geeft een gevoel van onthaasting en concentratie op wat echt belangrijk is.

Winter: Knus, warm en minder is meer

De winter is voor tuinen een tijd van rust. De planten die je hebt moeten dit weerspiegelen door kleiner en delicater te zijn. Het ontwerp moet eenvoudig en elegant zijn. Zie je tuin als een winters tafereel, met alle planten op de grond bedekt met sneeuw. Als je plannen maakt voor de winter, moet je overwegen om je plantenpalet te beperken tot slechts één of twee soorten die goed groeien in koudere klimaten. Je zult je moeten concentreren op planten die bestand zijn tegen koude temperaturen en vorst. Bijvoorbeeld, groenblijvers zoals rozen, azalea’s, viburnum en lavendel zijn uitstekende keuzes omdat ze meestal niet beschadigd raken door vorst of extreme koude temperaturen.

Creëer beweging met kleur

Kleur is een van de meest gebruikelijke manieren om beweging in uw tuin te creëren. De kleuren die u kiest voor uw planten en bloemen kunnen ook helpen bij het creëren van een gevoel van beweging in uw tuin. Planten met diepe, donkere kleuren staan prachtig tegen lichtgekleurde muren. Als u lichter gekleurde bloemen in de buurt van donkerder bloemen plant, vallen ze meer op en ontstaat er een mooi contrast. Door kleuren op deze manier te mengen, lijkt uw tuin ook groter dan hij in werkelijkheid is. Wanneer u sterke kleuren naast elkaar plant, worden ze visueel gecombineerd en geven ze een gevoel van diepte en afstand dat u anders niet zou hebben zonder het contrast.

Integreer planten die structuur en vorm geven

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een tuin die met de seizoenen mee verandert, is dat hij verschillende kleuren biedt. Als de winter invalt, wilt u planten toevoegen die structuur en vorm geven aan uw tuin. Deze planten kunnen ook worden gebruikt als paden of borders! Altijdgroene planten, wijnstokken en onstuimige bloeiende planten zijn geweldige aanvullingen voor wintertuinen.

Voeg wat lichtheid toe met hangende planten

Het is hartje zomer en uw tuin ziet er een beetje grauw uit. Gelukkig zijn er veel manieren om je tuin wat lichter te maken naarmate de seizoenen veranderen. Een manier om dit te doen is door planten aan bomen of palen te hangen. Het ophangen van planten kan een geweldige manier zijn om aandachtspunten in uw tuin te benadrukken, zoals een mooie boom. Ze vormen ook leuke accenten die met het seizoen mee veranderen. In de wintermaanden kunt u bijvoorbeeld felgekleurde bloemen ophangen die in andere delen van uw tuin niet meer groeien.

Plant schaduwminnende planten In de zomer kan het moeilijk zijn om al je planten water te geven, omdat ze nog steeds buiten staan en aan veel meer zonlicht en warmte zijn blootgesteld dan in andere seizoenen. Als je enkele schaduwminnende planten in je tuin wilt, maar ze dicht bij elkaar wilt hebben, moet je ze dichter bij elkaar planten en er hogere planten omheen zetten, zodat ze nog steeds voldoende zon krijgen terwijl ze koel blijven in de schaduw van hun hogere neven en nichten. Voeg kleur toe tijdens de herfst De herfst is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om weer kleur in je tuin te brengen! Je hoeft het ook niet alleen bij bruin en oranje te houden!

Denk eens aan het toevoegen van wat geel of paars in uw herfstlandschap, zodat u niet verveeld raakt met dezelfde oude kleuren elk jaar. Deze kleuren zorgen ook voor een mooie overgang naar de winter, wanneer de bladeren van de bomen zijn verdwenen en de grassen het grootste deel van het seizoen hun rustperiode hebben gehad.

Wees niet bang voor felle kleuren of patronen

Als u op zoek bent naar een manier om uw tuin te versieren voor de herfst, wees dan niet bang om felle kleuren of patronen te gebruiken. Dit is de tijd van het jaar dat u al die levendige oranje en gele bladeren kunt gebruiken om uw tuin een frisse uitstraling te geven. U kunt ook felgekleurde pompoenen gebruiken als versiering.

Deel je tuin goed in

Overweeg om uw tuin in verschillende secties te verdelen, waarbij elke sectie voor een specifiek seizoen is ontworpen. Een deel van je tuin zou bijvoorbeeld speciaal voor de winter kunnen zijn; het is het deel van je tuin met de meeste bescherming tegen wind en regen. Het heeft veel planten om kleur te geven als al het andere slapend of bruin is. De andere delen van je tuin moeten veranderen naarmate de seizoenen veranderen. Misschien heb je een bloembed dat perfect is voor de zomer op een plek die de hele dag in de volle zon ligt, en een ander bloembed dat is ontworpen voor de lente en de herfst, waar je enkele loofbomen en -struiken wilt planten.

Er zijn veel manieren om een tuin in te delen, zodat hij verschillende doelen kan dienen op verschillende tijdstippen van het jaar. Bedenk hoeveel water uw tuin nodig heeft, welke grondsoort u hebt, hoeveel schaduw hij krijgt – dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een tuinindeling. Het belangrijkste is dat u een tuinontwerp maakt dat aan uw behoeften voldoet en alle seizoenen in gelijke mate benut!

Creëer ook afscheidingen tussen tuinzones met windschermen

Om een tuin te creëren die er in elk seizoen goed uitziet, begint u met het verdelen van uw tuin in verschillende gebieden. Dit zal je helpen om te bepalen welke planten waar moeten komen en hoe je je tuin moet ontwerpen voor elk seizoen. In de zomer kan uw achtertuin bijvoorbeeld gevuld zijn met groente- en fruitplanten. In de herfst kan de tuin worden gebruikt om winterplanten zoals groenblijvers te laten groeien. Hetzelfde gebied kan zelfs dienen als een plek om groenten te oogsten in de lente voor het planten van bloemen van het seizoen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gebieden van elkaar gescheiden zijn met uittrekbare windschermen – natuurlijk of door de mens gemaakt – zodat ze elk hun eigen microklimaat kunnen hebben.