Inleiding

Het verzorgen van planten in je tuin is essentieel om een mooie en gezonde buitenruimte te creëren. In dit artikel richten we ons op twee populaire planten: de olijfboom en de Alocasia. We bespreken hoe je de olijfboom moet snoeien om de groei en vorm te bevorderen, en geven tips voor de verzorging van de Alocasia om zijn opvallende bladeren te behouden.

Olijfboom snoeien: Stimuleer groei en vorm

  1. Het belang van snoeien: Snoeien is een belangrijke stap in de verzorging van een olijfboom. Het bevordert de groei, vormt de boom en houdt hem gezond. Het is het beste om de olijfboom in het late voorjaar of vroege zomer te snoeien, wanneer de groei actief is.
  2. Verwijderen van dode takken: Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Dit helpt de boom te ontdoen van potentiële ziektes en bevordert de groei van nieuwe takken.
  3. Vormgeven van de boom: Snoei de takken van de olijfboom om de gewenste vorm te creëren. Verwijder overtollige takken die de vorm van de boom verstoren en bevorder de groei van takken die de gewenste structuur benadrukken.
  4. Beperk de groei: Als je een compactere olijfboom wilt, kun je ervoor kiezen om wat van de langere takken in te korten. Dit helpt de groei te beperken en zorgt voor een meer beheersbare boom.

Alocasia verzorgen: Houd je bladeren op hun best

  1. Licht en temperatuur: Alocasia’s gedijen goed bij helder maar indirect licht. Plaats ze op een locatie waar ze voldoende licht krijgen, maar niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Ze houden ook van warme temperaturen, dus zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur niet te laag is.
  2. Water geven: Alocasia’s hebben regelmatig water nodig, maar vermijd overmatig water geven. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten iets droger worden om wortelrot te voorkomen. Geef water als de grond droog aanvoelt.
  3. Luchtvochtigheid: Alocasia’s zijn tropische planten en gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Plaats ze ook in de buurt van een luchtbevochtiger of op een schotel met water om de omgevingsvochtigheid te verhogen.