Olijfbomen zijn prachtige, mediterrane bomen die niet alleen heerlijke olijven produceren, maar ook een sierlijke toevoeging zijn aan elke tuin of terras. Om een gezonde groei en een mooie vorm te behouden, is het belangrijk om je olijfboom regelmatig te snoeien. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het snoeien van je olijfboom:

1. Timing van het Snoeien:

 • Het beste moment om je olijfboom te snoeien is in het late voorjaar of vroege zomer, net nadat de boom vruchten heeft gedragen. Vermijd snoeien in de late herfst of winter, omdat dit de groei van nieuwe scheuten kan bevriezen.

2. Verwijder Dode of Beschadigde Takken:

 • Begin met het inspecteren van je olijfboom en verwijder alle dode, zieke of beschadigde takken. Dit helpt de boom te revitaliseren en voorkomt verdere verspreiding van ziekten.

3. Dun de Kroon Uit:

 • Olijfbomen hebben de neiging om dicht te worden, wat kan resulteren in verminderde luchtcirculatie en zonlicht. Dun de kroon uit door overtollige takken te verwijderen, met de nadruk op het behouden van een open, luchtige structuur.

4. Snoei Terug Groeiende Takken:

 • Olijfbomen produceren vaak nieuwe groei vanaf de basis of vanuit de onderste delen van de stam. Snoei deze terug groeiende takken weg om een ​​meer gestroomlijnde en aantrekkelijke vorm te behouden.

5. Behoud de Natuurlijke Vorm:

 • Probeer de natuurlijke groeiwijze van de olijfboom te respecteren tijdens het snoeien. Olijfbomen hebben een prachtige, grillige vorm die je wilt behouden terwijl je overtollige takken verwijdert.

6. Wees Geduldig:

 • Snoei niet te veel tegelijkertijd, vooral als je olijfboom nog jong is. Geef de boom de tijd om te herstellen tussen snoeisessies en observeer hoe hij reageert op de snoei.

Alocasia Verzorgen: Een Gids voor Binnenshuis Teelt

Als je een Alocasia in huis hebt, dan weet je waarschijnlijk dat het een opvallende en decoratieve kamerplant is. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het verzorgen van je Alocasia:

1. Licht en Temperatuur:

 • Alocasia’s gedijen goed bij helder, indirect licht, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Houd de plant op een warme locatie met een constante temperatuur tussen 18-22°C.

2. Watergift:

 • Houd de potgrond van je Alocasia vochtig maar niet drassig. Laat de bovenste centimeters van de grond tussen gietbeurten lichtjes opdrogen om wortelrot te voorkomen.

3. Luchtvochtigheid:

 • Alocasia’s hebben hoge luchtvochtigheid nodig om goed te gedijen. Gebruik een luchtbevochtiger of plaats de plant op een schotel met water en kiezelstenen om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

4. Voeding:

 • Geef je Alocasia tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) regelmatig een evenwichtige vloeibare meststof. Verminder de meststof tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.

5. Verpotten:

 • Verpot je Alocasia om de paar jaar in het voorjaar, gebruik een pot die iets groter is dan de vorige en verse, goed doorlatende potgrond.

6. Bladverzorging:

 • Reinig regelmatig de bladeren van je Alocasia met een vochtige doek om stof te verwijderen en de bladeren vrij te houden van ziekteverwekkers.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je zowel je olijfboom als je Alocasia gezond en gelukkig houden, wat resulteert in prachtige, weelderige planten die je interieur en exterieur verrijken.