Uw vijver schoon en gezond houden is belangrijk, zodat hij een aangenaam onderdeel van uw tuin blijft. De beste manier om dit te bereiken is door een Oase vijverpomp te installeren, die het water laat stromen en vuil verwijdert. Er zijn veel verschillende soorten vijverpompen, maar voor de meeste huiseigenaren zijn de twee belangrijkste opties dompelpompen of externe pompen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen, dus hoe weet u welke geschikt is voor uw behoeften? Lees onze gids voor meer informatie…

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is het meest voorkomende type vijverpomp. Ze zijn ontworpen om ondergedompeld te worden in water, zodat ze zelfs de vuilste omstandigheden in uw vijver aankunnen. Deze pompen zijn er in zowel elektrische als handmatige varianten. Dompelpompen worden meestal het best gebruikt bij bovengrondse vijvers. Deze pompen zijn duurder dan hun externe tegenhangers, dus u zult ervoor willen zorgen dat u de juiste kiest voor uw behoeften.

Wat is een externe vijverpomp?

Er zijn twee hoofdtypen externe vijverpompen: oppervlaktepompen en dompelpompen. Oppervlaktepompen zijn het meest geschikt om visvijvers schoon te houden, omdat ze boven water draaien. Dompelpompen zijn het meest geschikt voor gekochte vijvers met planten en andere decoraties, omdat ze uit het water gehouden kunnen worden. Sommige dompelpompen kunnen ook boven water worden gebruikt, maar zullen minder effectief zijn. Terwijl dompelpompen zijn ontworpen om in uw vijver te passen, zijn oppervlaktepompen ontworpen als een fontein en zitten op het wateroppervlak. Deze pompen zijn meestal goedkoper dan dompelpompen, maar ze hebben niet dezelfde levensduur of kracht. Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u bepalen hoeveel water u voor uw vijver nodig hebt. Dit zal u helpen te bepalen welke pomp voor u het meest geschikt is.

Hoe kiest u de juiste maat pomp?

Als u een nieuwe pomp voor uw vijver zoekt, is het belangrijk dat u er een kiest die aan uw behoeften voldoet. Zo weet u zeker dat de pomp jarenlang meegaat. Als u een dompelpomp installeert, zorg er dan voor dat u er een kiest die krachtig genoeg is om het water van beneden naar boven te verplaatsen. Zo blijft het water in uw vijver stromen, wat vooral belangrijk is tijdens de koudere maanden wanneer uw vijver minder zonlicht krijgt. Om de juiste maat externe pomp te kiezen, moet u rekening houden met de grootte van uw vijver en de hoeveelheid water die er momenteel doorheen stroomt. Als uw vijver erg groot is of veel water doorstroomt, moet u misschien twee pompen gebruiken. Zo blijft alles goed draaien en blijft uw vijver gezond en schoon.

Is het beter om een elektrische of een handmatige vijverpomp te kopen?

Als u een grote vijver hebt en ervoor wilt zorgen dat deze het hele jaar door schoon blijft, is een elektrische pomp de beste keuze. Deze pompen zijn krachtiger dan hun handmatige tegenhangers en kunnen met gemak grotere vijvers aan. Heeft u echter een kleine vijver en wilt u deze af en toe zelf schoonmaken, dan is een handmatige vijverpomp misschien beter voor u. Deze pompen zijn kleiner en betaalbaarder dan hun elektrische tegenhangers, zodat kunnen zij een goede keus zijn als u op een budget bent.

Wat zijn enkele andere dingen om in gedachten te houden bij het kopen van een pomp?

Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u nog een paar dingen in gedachten houden. Het eerste is uw budget. U wilt er zeker van zijn dat u de beste pomp krijgt die u zich kunt veroorloven. U wilt immers dat uw pomp jarenlang meegaat, dus het is belangrijk dat u een kwaliteitsproduct aanschaft. U moet er ook voor zorgen dat u een pomp kiest die gemakkelijk te installeren is. Zo bespaart u op de installatiekosten, die astronomisch kunnen oplopen als u een vakman moet inhuren. Houd ook rekening met de grootte van uw vijver. U wilt dat uw pomp krachtig genoeg is om het water van de bodem naar de top te verplaatsen, maar ook weer niet te krachtig.

Waar vindt u de beste vijverpompen?

Er zijn veel plaatsen waar u kunt winkelen voor uw nieuwe pomp, waaronder online en bij uw plaatselijke bouwmarkt. U kunt ook overwegen om te winkelen bij een aquarium aanbod winkel, omdat deze winkels hebben meestal een brede selectie van hoogwaardige producten. Als u online winkelt, moet u websites zoals Amazon en eBay bezoeken, die grote plaatsen zijn om een brede selectie van vijverpompen tegen redelijke prijzen te vinden.